วันอาทิตย์ที่ 26 กรกฎาคม พ.ศ. 2558

Strawberry Fresh Cream Cake with Fresh Stawberries and Crushed Pistachios.



              สวัสดีค่ะทุกคน วันนี้ Dine With Me ขอนำเสนอการนำเค้กเนื้อสปันจ์ง่ายๆมาต่อยอดและแต่งตัวใหม่เป็นของหวานอีกเมนู นั่นคือ Strawberry Fresh Cream Cake
              DWM ทดลองใช้สูตรเค้กสปันจ์ที่ได้มาใหม่จากน้องเชฟเต้ ซึ่งมอบให้สมาชิกในกลุ่มเบเกอรี่ที่รัก ซึ่งไม่สามารถนำมาเผยแพร่นอกกลุ่มได้ แต่ผู้อ่านสามารถใช้สูตรเค้กสปันจ์ที่มีในอินเตอร์เน็ตก็ได้ค่ะ(สูตรเค้กสปันจ์ในตำนานก็ใช้ได้ค่ะ) จากนั้นจึงทำครีมแชนทิลลีแล้วตกแต่งด้วยสตรอว์เบอรี่สดและถั่วพิสตาชิโอบด
               แทนที่จะอบเค้กด้วยพิมพ์กลม ให้เปลี่ยนเป็นพิมพ์สี่เหลี่ยม จากนั้นจึงนำที่ตัดคุกกีทรงกลมขนาดใหญ่มาตัดเนื้อเค้ก ทำครีมแชนทิลลีและหั่นสตรอว์เบอรีสดรอไว้เลย จากนั้นจึงนำทุกอย่างมาประอบกันเป็นเค้กในพิมพ์วง เริ่มด้วยวางเนื้อเค้ก เรียงสตรอว์เบอรีแนบขอบพิมพ์วงด้านใน บีบครีม ประกบเนื้อเค้กลงด้านบน แล้วปาดครีมอีกรอบ ตกแต่งด้วยสตรอว์เบอรี่และถั่วพิสตาชิโอบด เท่านี้เองค่ะ หากใครอยากเพิ่มความหวานและความหอม ก็สามารถทำน้ำเชื่อมเหล้าลิเคียวร์ เช่น Kirsch หรือ Grand Manier มาทาเนื้อเค้กได้ ด้วยน้ำร้อน น้ำตาลและเหล้าหวานค่ะ

              Hello, my lovely readers. There's nothing I love more than a simple basic cake recipe with a total makeover. In this menu, I used a simple sponge cake recipe and gave it a new look by combining it with Cream Chantilly recipe, fresh strawberries and crushed pistachios.
              It was my first time to use a round cutting mould to cut circles out of a sheet sponge cake. I wish it could be a little bit higher but this height also worked well with my round mould when compiling this dessert components. It was also my first time to do round cakes so they came out a little crooked and not at all neat. LOL. But I did accomplished according to the desighed I had in mind. So mission complete.
Each compomnent from this cake came from differentrecipe that I like for compiling. Here's the list.

Sponge Cake recipe that I absolutly love is from Martha Stewart's website from Jessica Aaronson. http://www.marthastewart.com/978785/sponge-cake

Sponge Cake (Yeild: two 12-by-17-inch cake.)
If this is too much for you, you cake devide this recipe to your liking)

Ingredients

1/2 stick unsalted butter, melted and cooled, plus more for pans
1 1/2 cups cake flour, plus more for pans           
9 large eggs, room temperature, separated           
1 1/2 cups granulated sugar, divided           
1 teaspoon pure vanilla extract           
Pinch of coarse salt     

Directions
  1. Preheat oven to 350 degrees. Butter two 9-inch round cake pans or two 12-by-17-inch rimmed baking sheets. Line bottoms with parchment; butter parchment and flour pans, tapping out excess flour. Whisk together egg yolks and 1 cup granulated sugar in a bowl set over a saucepan of simmering water until sugar has dissolved and mixture is warm, 3 to 4 minutes. Remove from heat and beat with a mixer on medium-high speed until pale and thick enough to form a ribbon that dissolves onto itself, 3 to 5 minutes. Beat in vanilla and salt; transfer to a large bowl.
  2. Beat egg whites until soft peaks form. Gradually add remaining 1/2 cup granulated sugar and beat on medium-high speed until stiff, glossy peaks form, about 2 minutes. Fold one third of egg whites into yolks, then gently fold in remaining whites. Sift flour over top and gently start to fold in. When nearly all is folded in, pour melted butter down side of bowl and fold just until incorporated and smooth.
  3. Divide batter among pans and bake until a toothpick inserted in centers comes out clean, about 25 minutes for rounds, or 15 minutes for sheets, rotating and switching racks halfway through. If baking in round pans, immediately invert cake and remove parchment, then reinvert and cool right side up. If using baking sheets and making a rolled cake, immediately invert cake onto a kitchen towel dusted with confectioner's sugar. Dust top of cake with confectioner's sugar and roll up in towel. Let cool completely, about 1 hour, before unrolling and spreading with filling.
            
Cream Chantilly
(http://www.marthastewart.com/339040/chantilly-cream)

Ingredients
1 cup heavy cream
1/2 teaspoon vanilla extract           
1 tablespoon granulated sugar
 
Directions
Put cream, vanilla, and sugar in the bowl of an electric mixer fitted with the whisk attachment and beat until soft peaks begin to form. Cover and refrigerate until serving.
 
สูตรครีมแชนทิลลี
วิปครีมสด 1 ถ้วย
วนิลาสกัด 1/2 ช้อนชา
น้ำตาลทราย 1 ช้อนโต๊ะ
 
ใส่ทุกอย่างลงไปในเครื่องผสม ใช้หัวตะกร้อตีด้วยความเร็วสูงจนตั้งยอดอ่อน ปิดด้วยพลาสติกแล้วนำเข้าตู้เย็นจนกว่าจะนำเค้กมาประกอบร่างค่ะ (เปลี่ยนเป็นน้ำตาลไอซิ่งแล้วปรับความหวานตามชอบก็ได้ค่ะพ)
 
Grand Manier Syrup
 
Ingredient
2 tablespoons sugar
2 tablespoons water
1 tablespoon Grand Marnier
 
Directions
In a small saucepan, heat the sugar and water, stirring, until dissolved. Add the Grand Marnier and let cool, then refrigerate for up to 1 week.
 
น้ำเชื่อมกรองมานิเยร์
 
น้ำตาลทราย 2 ช้อนโต๊ะ
น้ำเปล่า 2 ช้อนโต๊ะ
เหล้ากรองมานิเยร์ 1 ช้อนโต๊ะ
 
นำน้ำตาลและน้ำผสมกับในชอมเซรามิก เข้าอุ่นในไมโครเวฟประมาณ 10 วินาที นำออกมาคนจนน้ำตาลละลาย จากนั้นจึงใส่เหล้าลงไป ทิ้งไว้ให้เย็น เก็บไว้ในตู้เย็นได้ 1 สัปดาห์ นำแปรงมาจุ่มและแตะน้ำเชื่อมบนเนื้อเค้กจนชุ่มเล็กน้อยแต่อย่าให้แหยะ
 

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น